Przyprawy pojawiają się w każdej kuchni. Wśród nich odnaleźć można liście wielu ziół oraz korzenie, a nawet kwiaty roślin. Zazwyczaj wykorzystywane są głównie ze względu na swoje walory smakowe lub aromat. Wiele spośród popularnych przypraw posiada również właściwości prozdrowotne. Codzienne dodawanie ich do żywności może być związane z profilaktyką różnych schorzeń. Spożywane w większej ilości mogą pomóc w okresach choroby. Po jakie zdrowe przyprawy warto sięgnąć?
Wyjątkowe właściwości kurkumy
Przyprawą wyjątkowo cenioną ze względu na swoje prozdrowotne właściwości jest właśnie kurkuma. Sproszkowany korzeń o intensywnie żółtej barwie wielu osobom kojarzy się z egzotycznymi daniami. Warto jednak wiedzieć, że dodawanie kurkumy do codziennych posiłków może okazać się wyjątkowo korzystne. Przede wszystkim posiada ona właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dlatego też bywa nazywana naturalnym antybiotykiem i często pojawia się w przepisach na mikstury pomagające zwalczać przeziębienie i infekcje. W tym celu warto przyrządzić m.in. napój zwany złotym mlekiem. Ponadto, kurkuma pomaga złagodzić objawy alergii. Wpływa również korzystnie na stan flory bakteryjnej jelit oraz wspomaga trawienie. Jej spożywanie pomoże również obniżyć poziom cholesterolu i uelastycznić stawy. Za szczególnie cenne uznawane są świeże kłącza. Korzystne właściwości prozdrowotne będzie jednak posiadała również sproszkowana przyprawa.
Warte uwagi zastosowania kozieradki
Kozieradka jest przyprawą często dodawaną do rosołu. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych posiada również wiele właściwości prozdrowotnych. Przypisuje się jej między innymi działanie przeciwzapalne. Warto wiedzieć, że posiada szczególnie korzystny wpływ na trawienie. Wspomaga bowiem wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego. Jest również znana dzięki swojemu oddziaływaniu na odporność organizmu. Wiele osób z pewnością zainteresuje fakt, że wcieranie preparatu z kozieradki w skórę głowy jest skuteczną terapią przeciw wypadaniu włosów.
Dlaczego warto sięgać po cynamon?
Również spotykany w deserach cynamon posiada korzystny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim poprawia apetyt i reguluje procesy trawienne. Posiada również silne właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. W dużym stopniu wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Wśród zdrowych przypraw odnaleźć można wiele ciekawych propozycji. Ze względu na korzystne właściwości, warto włączyć je do codziennej diety.