eko-naturalny.pl

eko-naturalny – zdrowie, dom, uroda

Jesienne ciasta z ekologicznej mąki
Dieta

Jesienne ciasta z ekologicznej mąki pszennej

Klasyczna mąka pszenna jest jedną z najbardziej uniwersalnych, dzięki temu sprawdzi się idealnie do przygotowania wielu przepysznych dań. Wszystkie jej odmiany doskonale komponują się zarówno w mącznych daniach na słono, jak i słodkich wypiekach. Wraz z nadejściem jesieni, coraz chętniej będziemy sięgać po rozgrzewające kawy i herbaty, a pyszny i słodki deser na bazie ekologicznej mąki pszennej zdecydowanie umili nam chwilę relaksu.

Ekologiczna mąka pszenna

Chcąc przygotować smaczne i pełnowartościowe ciasta, warto zdecydować się na ekologiczną mąkę pszenną. Mąka powstała na bazie naturalnych składników, oprócz doskonałego smaku zagwarantuje także bogactwo wartości odżywczych pozytywnie wpływających na kondycję naszego organizmu. Ekologiczna mąka pszenna to przede wszystkim źródło:

  • witamin z grupy B – dbających o prawidłową pracę układu nerwowego;
  • witaminy E – działającej przeciwstarzeniowo;
  • witaminy D – wspierającej mineralizację kości;
  • witaminę K – regulującą prawidłowy przebieg krzepnięcia krwi;
  • białka i beta-glukanów – odpowiedzialnych za naturalną odporność;
  • potas, żelazo i magnez – wpływające na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Ciasto dyniowe z ekologicznej mąki pszennej

Bez wątpienia dynia to jedno z warzyw najbardziej kojarzonych z sezonem jesiennym. Dzięki swojemu bogactwu składników odżywczych jest bardzo chętnie wykorzystywana w domowych przetworach. W połączeniu z ekologiczną mąką pszenną – sklep- ekohillar.pl można zrobić z niej puszyste, delikatne i niezwykle aromatyczne ciasto. Taki deser to smaczna i zdrowa przekąska na chłodne wieczory, która wzbogaci naszą dietę o wartościowe składniki odżywcze, wspierając nasz organizm w okresie jesiennym.

Zdrowe ciasto marchewkowe

Kolejną ciekawą propozycją na zdrowy i wyjątkowo smaczny jesienny deser jest ciasto marchewkowe. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo dzięki zawartości marchewki długo utrzymuje wilgotność, a także zawiera znacznie mniej cukru niż klasyczne ciasta. Wzbogacając je o ekologiczną mąkę pszenną uzyskamy zdrowe, naturalne ciasto, pełne wartościowych składników.