eko-naturalny.pl

eko-naturalny – zdrowie, dom, uroda

jak przejść na wegetarianizm
Dom

Życie bez mięsa. Jak przejść na wegetarianizm?

Wykluczenie produktów mięsnych niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazały, że dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko wystąpienia nieprawidłowości po stronie układu krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Zatem jak przejść na wegetarianizm?

Powody przejścia na wegetarianizm

Osoby, które chcą zaliczać się do grona jaroszy, kierują się różnymi wyznacznikami, najczęściej ideologicznymi i zdrowotnymi.

Niehumanitarne traktowanie zwierząt hodowlanych zmusza do postawienia sobie pytania, czy ich cierpienie warte jest zaspokojenia naszych potrzeb konsumpcyjnych. Dla niektórych odpowiedź będzie oczywista: człowiek od lat żywił się mięsem i fakt ten nie podlega dyskusji. Ci zaś, którzy w związku z jedzeniem mięsa odczuwają wyrzuty sumienia, będą rozważać wyeliminowanie go ze swojego menu.

Przejście na dietę wegetariańską może wiązać się również z kwestią zdrowotną. Poza pozytywnym wpływem na układ krwionośny (w tym wyrównania ciśnienia krwi) człowiek odczuwa wiele innych korzyści, takich jak: brak zaparć (wynika to z dużej ilości błonnika w diecie), obniżony cholesterol, dobre samopoczucie ogólne.

Czy można przejść na wegetarianizm z dnia na dzień?

Wiele osób rozważających dietę bezmięsną zastanawia się, czy można rozpocząć ją z dnia na dzień. Oczywiście jest to możliwe, ale w przypadku tak radykalnego postanowienia powinniśmy zasięgnąć opinii lekarza i dietetyka. Gdy specjaliści uznają, że nie ma co do tego przeciwwskazań, możemy odstawić mięso.

Przechodząc na wegetarianizm, musimy zatroszczyć się o to, aby potrawy obfitowały w składniki odżywcze, zwłaszcza białko i żelazo. Niedobór tego drugiego prowadzi m.in do anemii, która objawia się osłabieniem organizmu, apatią, wypadaniem włosów i problemami z koncentracją. Takie dodatki jak: ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam, rukola, oczy oliwa z oliwek, urozmaicają dania i sprawiają, że zyskują one na wartości odżywczej. Dopilnowanie złożoności i naszego nowego jadłospisu oraz przemyślane komponowanie składników na pewno wyjdą nam na dobre. Unikniemy konsekwencji wynikających z niedoborów.

Sukcesywne odstawianie dań mięsnych

Całkowita rezygnacja z mięsa może wydawać się na tyle gwałtowna, że aż niebezpieczna dla naszego organizmu. Tylko robiąc to „z głową”, nie odczujemy żadnych skutków ubocznych.

Jeśli jednak wciąż mamy wątpliwości, rezygnujmy z mięsnych dań stopniowo: najpierw z wołowiny i wieprzowiny, następnie drobiu, a na końcu z ryb i owoców morza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ