Mąka migdałowa – wartości odżywcze i zastosowanie

0
13
mąka migdałowa

Na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej bezglutenowych produktów, a w restauracjach znacznie częściej można zamówić danie niezawierające pszenicy oraz jej odmian. W ciągu ostatniej dekady znacząco wzrosła popularność mąk bezglutenowych. Dla osób z celiakią jest to świetna wiadomość. Jednak nawet osoby zdrowe sięgają po produkty gluten free w celu urozmaicenia swojej diety. Szczególną uwagę warto poświęcić mące migdałowej.

Mąka migdałowa – wartości odżywcze

Mąka migdałowa to mąka orzechowa, która powinna składać się wyłącznie z mielonych, blanszowanych (bez skórki) migdałów. Często stosowana jest jako substytut mąki pszennej w chlebie oraz słodkich wypiekach.

Ma wiele wartościowych składników odżywczych i stanowi świetną alternatywę dla osób na diecie bezglutenowej. Jest bogata w magnez oraz witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem oraz korzystnie wpływa na wzrok. Zawiera również dużą ilość białka i prozdrowotnych kwasów tłuszczowych. Niska zawartość węglowodanów sprawia, że ten rodzaj mąki sprawdza się w diecie ketogenicznej. Należy jednak zwrócić uwagę na jej kaloryczność, która jest znacznie większa od innych tego typu produktów.

Wykorzystanie mąki migdałowej w kuchni

Mąka migdałowa cieszy się dużą popularnością, z uwagi na słodki, maślany smak, który nadaje potrawom. Ze względu na to, że migdały nie zawierają glutenu, zrobione z nich ciasto nie zachowuje się jak typowy wypiek z mąki pszennej. Dlatego warto mieć w swojej kuchni łuskę babki płesznik, która pomoże związać masę i wchłonąć nadmiar płynu. Niestety nie jest to produkt ogólnodostępny. Można go znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością bądź zamówić online.

Poza słodkimi wypiekami ten rodzaj mąki, świetnie sprawdza się, jako niskowęglowodanowa panierka. Wystarczy wymieszać ją z przyprawami i parmezanem, aby nadać daniom dodatkowych walorów smakowych i tekstury. Można z niej również przygotować chleb czy tortille. Chcąc uniknąć jełczenia, należy przechowywać ją w lodówce lub szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wybór mąk bezglutenowych jest ogromny, jednak szczególną uwagę warto poświęcić mące migdałowej, której uniwersalność i wspaniały smak, świetnie komponuje się z wieloma produktami. Nie należy także zapominać o korzyściach zdrowotnych, płynących z jej spożycia. W celu zakupu nie trzeba wybierać się do supermarketu, ponieważ przygotowanie własnej mąki migdałowej jest bardzo proste. Wystarczy dodać blanszowane orzechy do blendera i poczekać, aż zostaną drobno zmielone.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here