eko-naturalny.pl

eko-naturalny – zdrowie, dom, uroda

z czym jeść masło orzechowe
Dieta

Z serii: kulinarne sekrety. Z czym jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe, które tak dobrze znamy z filmów amerykańskich, jest coraz bardziej popularne w naszym kraju. Można jeść je na śniadanie, kolację i podwieczorek. Świetnie komponuje się z pieczywem tostowym i krakersami. Masło z orzechów dodawane jest również do koktajli owocowych. Jakie ma właściwości? Z czym jeszcze łączyć ten słony smakołyk?

Właściwości masła orzechowego

Głównym składnikiem masła orzechowego są orzeszki ziemne, ale na półkach sklepowych możemy zauważyć także smarowidła wyprodukowane z orzechów laskowych, a nawet migdałów.

Przy zakupie warto wybrać takie, które składa się w 100% z orzechów. Pomimo wysokiej kaloryczności będzie dostarczało naszemu organizmowi błonnika i witamin. W 100 g masła orzechowego znajduje się aż 20 g białka. To dlatego w swojej diecie uwzględniają je wegetarianie, weganie oraz osoby prowadzące aktywny tryb życia.

Z czym jeść masło orzechowe?

Skoro już o aktywności mowa, nie można pominąć masła orzechowego jako najważniejszego komponentu mieszanek białkowych dla sportowców. Po wydajnym treningu musimy zadbać o regenerację mięśni, uzupełniając niedobory cukrów prostych oraz białka. Koktajl na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem bananów i orzechowego masła nadaje się do tego idealnie. Wszystko wystarczy zmiksować w blenderze. Jeśli shake jest zbyt gęsty, można rozrobić go odrobiną wody niegazowanej.

Idąc w ślady Amerykanów, którym zapewne ciężko wyobrazić sobie codzienne posiłki bez masła orzechowego, możemy nieco poeksperymentować w kuchni. Wbrew pozorom słony smak orzechów fantastycznie współgra z… dżemem. Kromka posmarowana warstwą masła orzechowego, a następnie truskawkową konfiturą? My Polacy, możemy być zdziwieni takim połączeniem, ale ze sztuką kucharską jest trochę jak z modą. Czasem elementy z pozoru niepasujące do siebie, tworzą mieszankę idealną.

Jeśli nie mamy pomysłów, z czym jeść masło orzechowe, a posmarowane nim kanapki wydają się dla nas wariackim pomysłem, oto inne propozycje:

1. Masło orzechowe stanowi świetny dodatek do naleśników na słodko i lodów!
2. Masłem z orzechów możemy urozmaicić przepis na zwykłe ciasteczka owsiane. Do surowego ciasta wystarczy dodać kilka łyżek orzechowej masy.
3. Orzechy podkreślają smak drobiu. Pastą orzechową (która ponadto zawiera w sobie: miód, czosnek, sok z cytryny, olej, natkę pietruszki, sól i pieprz) naciera się kurczaka przed pieczeniem. Dzięki temu mięso zyskuje ciekawy, orzechowy posmak.
4. Masło orzechowe może służyć do zagęszczenia sosu, którym polewamy mięso lub warzywa.