Z serii: kulinarne sekrety. Z czym jeść masło orzechowe?

0
11
z czym jeść masło orzechowe

Masło orzechowe, które tak dobrze znamy z filmów amerykańskich, jest coraz bardziej popularne w naszym kraju. Można jeść je na śniadanie, kolację i podwieczorek. Świetnie komponuje się z pieczywem tostowym i krakersami. Masło z orzechów dodawane jest również do koktajli owocowych. Jakie ma właściwości? Z czym jeszcze łączyć ten słony smakołyk?

Właściwości masła orzechowego

Głównym składnikiem masła orzechowego są orzeszki ziemne, ale na półkach sklepowych możemy zauważyć także smarowidła wyprodukowane z orzechów laskowych, a nawet migdałów.

Przy zakupie warto wybrać takie, które składa się w 100% z orzechów. Pomimo wysokiej kaloryczności będzie dostarczało naszemu organizmowi błonnika i witamin. W 100 g masła orzechowego znajduje się aż 20 g białka. To dlatego w swojej diecie uwzględniają je wegetarianie, weganie oraz osoby prowadzące aktywny tryb życia.

Z czym jeść masło orzechowe?

Skoro już o aktywności mowa, nie można pominąć masła orzechowego jako najważniejszego komponentu mieszanek białkowych dla sportowców. Po wydajnym treningu musimy zadbać o regenerację mięśni, uzupełniając niedobory cukrów prostych oraz białka. Koktajl na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem bananów i orzechowego masła nadaje się do tego idealnie. Wszystko wystarczy zmiksować w blenderze. Jeśli shake jest zbyt gęsty, można rozrobić go odrobiną wody niegazowanej.

Idąc w ślady Amerykanów, którym zapewne ciężko wyobrazić sobie codzienne posiłki bez masła orzechowego, możemy nieco poeksperymentować w kuchni. Wbrew pozorom słony smak orzechów fantastycznie współgra z… dżemem. Kromka posmarowana warstwą masła orzechowego, a następnie truskawkową konfiturą? My Polacy, możemy być zdziwieni takim połączeniem, ale ze sztuką kucharską jest trochę jak z modą. Czasem elementy z pozoru niepasujące do siebie, tworzą mieszankę idealną.

Jeśli nie mamy pomysłów, z czym jeść masło orzechowe, a posmarowane nim kanapki wydają się dla nas wariackim pomysłem, oto inne propozycje:

1. Masło orzechowe stanowi świetny dodatek do naleśników na słodko i lodów!
2. Masłem z orzechów możemy urozmaicić przepis na zwykłe ciasteczka owsiane. Do surowego ciasta wystarczy dodać kilka łyżek orzechowej masy.
3. Orzechy podkreślają smak drobiu. Pastą orzechową (która ponadto zawiera w sobie: miód, czosnek, sok z cytryny, olej, natkę pietruszki, sól i pieprz) naciera się kurczaka przed pieczeniem. Dzięki temu mięso zyskuje ciekawy, orzechowy posmak.
4. Masło orzechowe może służyć do zagęszczenia sosu, którym polewamy mięso lub warzywa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here