Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców. Trzeba jednak pamiętać, że ma bardzo dużo wspaniałych właściwości. Jest wspaniałym pożywieniem dla mózgu, daje uczucie sytości dzięki czemu ułatwia odchudzanie a także dba, byśmy byli szczęśliwi. Awokado z czym łączyć, by posiłki były smaczne i odżywcze?
Na chleb
Wiele osób nie umie obejść się bez chleba. Bardzo często poszukujemy zamienników dla wędliny. Awokado jest idealne, by wykorzystać je zamiast masła czy wprowadzić do diety jako pastę.
Najbardziej znana jest pasta z z awokado i jajka. W najprostszej wersji wystarczy awokado zmieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. I pasta gotowa.
W wersji bardziej wzbogaconej można doprawić pastę kolendrą lub rzeżuchą, polać sokiem z cytryny, dodać odrobinę szczypiorku. Można również użyć majonezu, ale nie jest to konieczne. Tłuszcze, które są w awokado dla wielu osób są wystarczające.
Kolejną wariacją z awokado jest pasta z dodatkiem tuńczyka. W połączeniu z jajkiem oraz tuńczykiem awokado smakuje bajecznie. Chcąc uzyskać bardziej wyrazisty smak warto również dodać natkę pietruszki oraz cebule dymkę.
Osoby, które nie są zwolennikami tuńczyka mogą go zamienić na twaróg. Pasta również będzie przepyszna.
Koktajle – samo zdrowie
Zastanawiając się awokado z czym łączyć, nie można zapomnieć o koktajlach, do których awokado jest również często używane.
Awokado świetnie smakuje w połączeniu z bananem, pomarańczą oraz szpinakiem lub jarmużem. Dodając do koktajlu odrobinę wody mineralnej uzyskamy sok, który nie tylko gasi pragnienie, ale jest idealnym zastępstwem posiłku dla osób, które planują zrzucić nadprogramowe kilogramy.
Zastępując wodę jogurtem naturalnym oraz dodając płatki owsiane mamy gotowy posiłek, który jest doskonały na śniadanie czy jako uzupełnienie kalorii po treningu.
Sałatki – delikatnie i ze smakiem
Awokado to również idealny dodatek do sałatek. Łącząc je z rukolą, pomidorkami koktajlowymi oraz mozzarellą w ciągu kilku minut skomponujemy sałatkę, która będzie świetnym dodatkiem do mięsa z grilla czy na wieczorną kolację.
Dla osób, które lubią sałatki na słodko ciekawy będzie przepis z karmelizowanymi rzodkiewkami. Łączymy jajko, szalotkę, awokado oraz ogórek małosolny. Do tego dodajemy rzodkiewki, które wcześniej karmelizujemy z cukrem trzcinowym. Rzodkiewki należy pokroić w ćwiartki, wrzucić na suchą patelnię, podsypać 2 łyżkami cukru i chwile podgrzać. Gdy cukier się roztopi podlewamy octem balsamicznym i doprawiamy łyżką musztardy. Wszystko łączymy, dodajemy odrobinę majonezu, doprawiamy solą i pieprzem.