Dieta przyszłych mam od zawsze wzbudza bardzo liczne kontrowersje. Niektórzy uważają, że pewnych produktów zdecydowanie lepiej unikać, a innych natomiast zjadać znacznie więcej. Jeszcze inni uważają, że w ciąży powinno się jeść przede wszystkim to, na co przyszła mama ma ochotę. Wiele mam zastanawia się również, czy można jeść orzechy w ciąży?
Orzechy a alergie
Orzechy należą do produktów, które zdecydowanie mogą uczulać. Coraz częściej pojawiają się alergie na orzeszki ziemne, laskowe czy włoskie, ale równie często zdarza się nietolerancja glutenu, laktozy czy uczulenie wywołane czekoladą. Okazuje się więc, że alergie same w sobie robią się coraz bardziej powszechne, ale na pewno nie jest to wywołane dietą przyszłej mamy.
Jedzenie orzechów w ciąży nie ma żadnego wpływu na wystąpienie alergii u dziecka. Mamy mogą więc je bez obaw zjadać, oczywiście z umiarem, ponieważ są one dość kaloryczne. Do wyboru jest bardzo wiele gatunków, ale najlepiej wybierać te lokalne, czyli przede wszystkim nasze smaczne orzechy włoskie oraz lakowe.
Dlaczego warto jeść orzechy w ciąży?
Orzechy zawierają bardzo duże ilości składników odżywczych, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Są to przede wszystkim niezwykle zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Poza tym są bogatym źródłem kwasu foliowego, żelaza oraz bardzo wielu innych makro i mikroelementów jak witamina E czy magnez. Orzechy to również błonnik oraz białko, które skutecznie zaspokajają głód i ochotę na coś słodkiego.
Liczne badania dowodzą, że kobiety, które zjadają orzechy już w pierwszym trymestrze ciąży, bardzo dobrze czynią dla swojego przyszłego dziecka. Przede wszystkim dostarczają mu naturalnie występujących witamin i minerałów, które są znacznie lepiej przyswajalne niż sztuczne suplementy i preparaty.
Jakie orzechy jeść w ciąży?
Mamy mogą oczywiście wybierać swoje ulubione gatunki. Najlepiej zjadać te lokalne, czyli orzechy włoskie oraz laskowe. Mamy pewność, że pochodzą z pewnych źródeł i na pewno są świeże. Oczywiście można sobie również pozwolić na inne ulubione gatunki jak ziemne (oczywiście bez soli), brazylijskie czy pekan.
Warto jednak zawsze zwrócić uwagę na ich jakość. Najlepiej wybierać takie w łupinach lub szczelnie zapakowane. Zdarza się, że źle przechowywane mogą być nadpsute, a wtedy takie orzechy zdecydowanie mogą zaszkodzić. Nie można również przesadzać z ich ilością. Orzechy są bardzo kaloryczne, więc nie można zajadać się nimi w bardzo dużych ilościach. Zdecydowanie kilka sztuk dziennie wystarczy.